Για την εγγραφή στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οφείλουν να υποβάλουν Ηλεκτρονική Αίτηση στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, κατά το χρονικό διάστημα από 2 Μαΐου μέχρι 31 Μαΐου κάθε έτους.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το Σχολείο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές. Οι υποψήφιοι δε χρειάζεται να έχουν μουσικές γνώσεις, ούτε να γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο εκ των προτέρων. Όλοι οι αρχάριοι μαθαίνουν τα μουσικά όργανα από την αρχή, ενώ οι προχωρημένοι μπορούν να συνεχίσουν από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.
Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν όσοι υποψήφιοι μαθητές κατοικούν στο Νομό Ηρακλείου. Υποψήφιοι που κατοικούν σε άλλους Νομούς, υποβάλλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο της περιοχής τους.
Οι υποψήφιοι για επιλογή και φοίτηση στην Α ́ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, δεν στερούνται το δικαίωμα υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις διαδικασίες εισαγωγής σε άλλο Πρότυπο ή Πειραματικό Γυμνάσιο.
Φυσικά όχι. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που παρέχονται σε όλο το Γυμνάσιο και Λύκειο είναι ακριβώς τα ίδια με τα μαθήματα που διδάσκονται σε όλα τα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια, όπως φαίνεται και από το
Πρόγραμμα Σπουδών του Σχολείου. Επιπλέον υπάρχουν και τα μουσικά μαθήματα, χωρίς αυτά να λειτουργούν σε βάρος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας.
Όχι βέβαια. Ο κύριος σκοπός του Σχολείου είναι η εκμάθηση της μουσικής και του μουσικού οργάνου, προσδίδοντας με την ενασχόληση αυτή ευχαρίστηση και όφελος για τον ψυχικό και πνευματικό κόσμο των μαθητών του. Επιπλέον το Σχολείο στοχεύει στην ανάπτυξη της αισθητικής και της κριτικής τους ικανότητας σε όλα τα είδη της μουσικής, καθιστώντας τους έτσι και καταρτισμένους ακροατές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Φυσικά όποιος μαθητής επιθυμεί και έχει τις δυνατότητες, μπορεί να γίνει επαγγελματίας μουσικός, χωρίς όμως αυτό να είναι ο βασικός σκοπός του Σχολείου.
Όχι. Το πρόγραμμα του σχολείου και η ύλη των μαθημάτων είναι για παιδιά που δε γνωρίζουν καθόλου μουσική. Βεβαίως αν ένα παιδί ξέρει ήδη, συνεχίζει αν θέλει από το επίπεδο που βρίσκεται. Το Μουσικό Σχολείο είναι για όλους τους μαθητές, όχι απαραίτητα για μουσικούς.
Διδάσκονται σε 4 διδακτικές ώρες μέχρι 3 μουσικά όργανα. Υπάρχουν τα δύο υποχρεωτικά μουσικά όργανα και το βασικό όργανο (Όργανο Επιλογής).
Τα υποχρεωτικά είναι ο Ταμπουράς, 1ώρα/εβδομάδα μόνο στο Γυμνάσιο (προσφέρεται για την υποστήριξη της Βυζαντινής μουσικής) και το Πιάνο, 1ώρα/εβδομάδα μέχρι και την Α'Λυκείου (προσφέρεται για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής μουσικής).
Το Όργανο Επιλογής, 2ώρες/εβδομάδα, είναι το κύριο όργανο που επιλέγει να μάθει το παιδί και διδάσκεται μέχρι και την τελευταία τάξη του Σχολείου (Γ'Λυκείου).
Στο Σχολείο μας διδάσκονται κάθε χρόνο από μόνιμους καθηγητές τα μουσικά όργανα: πιάνο, κιθάρα, βιολί, τσέλο, φλάουτο, χάλκινα πνευστά, σαξόφωνο, λύρα, λαούτο, μπουζούκι, και τα παραδοσιακά κρουστά. Ανάλογα με τις επιλογές των μαθητών και τις ανάγκες του σχολείου, κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και άλλοι καθηγητές, ώστε να καλυφθούν περισσότερα όργανα.
Βεβαίως. Στην περίπτωση αυτή θα το διδάσκεται 3ώρες/εβδομάδα (2 ώρες ως Όργανο Επιλογής + 1 ώρα ως υποχρεωτικό)
Τα μουσικά μαθήματα είναι όλα υποχρεωτικά. Γίνονται εμβόλιμα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Για παράδειγμα μπορεί ένα τμήμα να έχει την 1η ώρα Μαθηματικά, τη 2η Αρχαία, την 3η Μουσικό όργανο, την 4η Βιολογία, την 5η Μουσική Θεωρία και ούτω καθεξής.
Τα ατομικά μουσικά μαθήματα είναι το Όργανο Επιλογής και το Πιάνο. Ο Ταμπουράς διδάσκεται σε μικρά γκρουπ. Τα υπόλοιπα, θεωρία, αρμονία, βυζαντινή, ιστορία της μουσικής, μορφολογία, χορωδία, μουσική ακρόαση, ιστορία τέχνης και όποιο άλλο, γίνονται σε όλο το τμήμα. Υπάρχει και το μάθημα των Μουσικών Συνόλων, το οποίο είναι ομαδικό, αλλά εκεί η λογική είναι τελείως άλλη.
Όχι. Είναι ένα δημόσιο, δωρεάν Γυμνάσιο και Λύκειο. Όλα τα μαθήματα (γενικής παιδείας και μουσικά) διδάσκονται δωρεάν.
Οι ώρες διδασκαλίας είναι 42 την εβδομάδα και διαμοιράζονται σε 3 μέρες με 8ωρο και 2 μέρες με 9ωρο. Όταν έχουν 8ωρο (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή), σχολάνε στις 14:30. Όταν έχουν 9ωρο, (Τρίτη & Πέμπτη), σχολάνε στις 15:15.
Υπάρχουν λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές του Μουσικού και του Καλλιτεχνικού σχολείου, από και προς το Σχολείο με αφετηρίες σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, τη Χερσόνησο, τα Μάλια και άλλες περιοχές, από την πρώτη μέρα του Αγιασμού μέχρι και την τελευταία μέρα των εξετάσεων. Στην αρχή της κάθε χρονιάς οι γονείς επικοινωνούν με το Σχολείο και ενημερώνονται για τα ωράρια και τις στάσεις που τους εξυπηρετούν. Η ώρα αναχώρησης από τις αφετηρίες είναι 07:30 καθημερινά.
Ναι, επειδή τα παιδιά μένουν περισσότερες ώρες στο σχολείο, τους παρέχεται πλήρες γεύμα (φαγητό, σαλάτα, ψωμί, φρούτο ή γλυκό και νερό). Υπό κανονικές συνθήκες το φαγητό σερβίρεται στο ειδικά διαμορφωμένο εστιατόριο του Σχολείου. Τώρα λόγω Covid-19, το φαγητό δίδεται σε ατομικές συσκευασίες.
Όχι, είναι και αυτά στο πλαίσιο της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν πληρώνουν τίποτα.
Οι εξετάσεις αυτές (Εξετάσεις Επιλογής), περιλαμβάνουν στην πραγματικότητα εύκολα γραπτά και προφορικά μουσικά παιχνίδια, από τα οποία διαπιστώνεται το κατά πόσο ο υποψήφιος μαθητής έχει μια κλήση προς τη μουσική, μια μουσική αντίληψη.
Βεβαίως. Αν έχει διδαχθεί αυτό το όργανο για 3 χρόνια ή και παραπάνω, μπορεί να παίξει ένα κομμάτι που επιθυμεί. Αν όμως είναι πιο αρχάριος, δεν υπάρχει κανένας λόγος, αφού μπορεί να πάρει ακόμα και άριστα με τα άλλα μουσικά παιχνίδια των εξετάσεων.
Κάθε χρονιά η περίοδος των Αιτήσεων είναι από 2-31 Μαΐου και οι Εξετάσεις Επιλογής πραγματοποιούνται κατά το 2ο 15/θήμερο του Ιουνίου. Η ακριβής ημερομηνία των εξετάσεων αναρτάται στην ιστοσελίδα του Σχολείου.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι από την ιστοσελίδα του Μουσικού Σχολείου www.mousiko.gr και την
Ηλεκτρονική Αίτηση χρησιμοποιώντας το αυτοματοποιημένο σύστημα του Σχολείου. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε την απλή αίτηση που στέλνει το Υπουργείο στα Δημοτικά και να μας τη στείλετε συμπληρωμένη ηλεκτρονικά, προτιμήστε όμως την online δική μας για ευκολία! Δεν χρειαζόμαστε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, οι οποίοι είναι μόνο για τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής.
Φυσικά όχι. Οι τελειόφοιτοι μαθητές μπορούν να επιλέξουν όποια σχολή θέλουν. Άλλωστε τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που παρέχονται σε όλο το Γυμνάσιο και Λύκειο είναι ακριβώς τα ίδια με τα μαθήματα που διδάσκονται σε όλα τα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια, όπως φαίνεται και από το
Πρόγραμμα Σπουδών του Σχολείου.
Βεβαίως, κανονικότατα και μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε Πανεπιστημιακό Τμήμα επιθυμούν. Επιπλέον παρέχονται τα ειδικά μουσικά μαθήματα των Πανελλαδικών για όσους μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών.
Φυσικά. Μπορεί να πάρει μετεγγραφή για την αντίστοιχη τάξη άλλου Γυμνασίου ή Λυκείου, με την ίδια διαδικασία που γίνονται οι μετεγγραφές σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.
Δεκτός στο Μουσικό Σχολείο γίνεται ένας μαθητής μόνο με εξετάσεις. Για την Α'Γυμνασίου υπάρχουν οι
Εξετάσεις Επιλογής κάθε Ιούνιο, που απευθύνονται σε μαθητές μόνο της ΣΤ'Δημοτικού. Για τις άλλες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, προκηρύσσονται
Κατατακτήριες Εξετάσεις κάθε Σεπτέμβριο.
Μπορείτε οποιαδήποτε εργάσιμη μέρα να καλέσετε στο 2810761696, ή να στείλετε Email στο mousiko@sch.gr Ακόμα πιο εύκολα μπορείτε να συμπληρώσετε τη
Φόρμα Επικοινωνίας